Funkykids.bg използва бисквитки, те ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им. Научете повече от нашите политики за поверителност и условия за ползване.

С бански или без? Как да облечем децата на плажа?

Публикувано от Funky Kids 2016-06-27 0 Коментара

Няма нищо по-забавно за децата, от това да се къпят без дрехи. Нищо не ги дразни, няма го неприятното усещане за мокра материя по тялото, защо тогава да носи бански? Ние обаче можем да ви посочим поне 5 причини, поради които е добре детето ви да носи бански костюм на морето.
Ако си мислите, че слънцето е убило всички бактерии, а водата и пясъка са чисти, по-добре си помислете пак. Дори морската сол може да се окаже недостатъчно ефективна за целта.

Плажът не е стерилен

Митовете, че слънцето унищожава всички бактерии, а солта в морската вода убива вирусите, са силно преувеличени. Напротив, топлината и влагата са почти идеални условия за развитие на бактерии, които могат да засегнат сериозно децата, да влязат в тялото през уретрата и да доведат до възпаление на пикочния мехур. Спектърът на нежелани вредители, които да атакуват детето на плажа е огромен — от диария и гъбички, до болести, които засягат половите органи. Но ако детето е носи бански костюм, шансовете да се зарази, с каквото и да е са равни на нула.

Банските пазят от децата от наранявания

Няма съмнение, че ще искате детето да тича и без бански на плажа, поне за малко. Ако го пускате така само във водата, добре е след това да го облечете в сухи дрехи или бански. Той ще защитава децата от наранявания, клонки, камъчета изгаряния от слънцето.

Твърде много хлор във водата в басейна

Дори басейните на хотелите не са абсолютно безопасни на децата. Добре е да обърнете внимание, дали водата не е прекалено хлорирана и студена. В никакъв случай не пускайте детето без бански костюм в нея, а най-добре да е неопренов. Само така може да сте сигурни, че няма да стане инцидент и детето ви да получи обрив, или алергична реакция.

Предпазване от слънчеви изгаряния

Банските костюми, макар и частично, защитават децата от силни слънчеви изгаряния. С подходяща шапка и бански костюм, може да оставите малкия пакостник да си играе на пясъка под чадъра поне няколко часа, без да се притеснявате, че слънцето може да му причини изгаряния. Все пак не забравяйте, че не е добра идея да го водите на плаж в най-горещата част от деня, както и че не е желателно да пропускате да го намажете със слънцезащитен крем или спрей.

Взимайки предвид всичко това, добре е да помислите, дали си заслужава да рискувате да пуснете детето без бански на плажа. Все пак имате и алтернатива — винаги можете да го оставите да потича за около половин час свободно около вас и да сте спокойни, че е попило достатъчно витамин D, преди да го облечете отново в плажния му костюм. Задължително обаче носете със себе си шапка и дори тъмни очила, особено, ако сте избрали да летувате през юли. Не само детската кожа, но и детските очи са изложени на риск заради силното слънце, така че вземете предпазни мерки навреме.

И накрая, но не и на последно място — какъвто и бански да изберете на детето си, гледайте да е от бързо съхнеща материя, която не дразни детската кожа и не задържа влага.