Доказано е, че още щом започне да се учи да ходи, детето вече прави опити да тича. В същото време се развива и вестибуларния му апарат, двигателните функции и рефлексите. Балансиращите колела и триколките са едни от най-популярните съоръжения в помощ на децата. Искате да развиете мускулите на детето и да му помогнете да укрепне? Не бързайте с първото колело. Първо му помогнете да се научи да ходи, а след това му вземете триколка, за да може да се научи да управлява самостоятелно превозното си средство.

Кога можем да купим първата подобна играчка?

На 10-месечна възраст детето е готово да направи първите си опити да кара колело. И ако може да се държи изправено, няма никакъв проблем да му купите триколка. Имайте предвид, че е по-добре да вземете модел с дръжка за родителите. Така ще може да направлявате вашия малчуган и да го удържате, ако тръгне в неправилната посока.

На 3 години детето е достатъчно укрепнало и стабилно, за да получи балансиращо колело на две гуми. Не бързайте с велосипеда дори и сега. Децата все още нямат достатъчно добре развита двигателна система, така че колелото за баланс ще му помогне да се научи да стои изправено и да управлява всичките си мускули.

Има няколко причини да изберете колело за баланс, пред класически бебешки велосипед. Този модел колела дава възможност на децата да се научат на координация, да балансират и сами да контролират силата на движенията си. За разлика от тях, велосипедите са с допълнителни екстри като помощни колела, спирачки, педали — всичко това би объркало сериозно едно 2-3-годишно дете, което тепърва се учи да се движи стабилно, а камо ли да кара колело.

Не забравяйте, че колелата трябва да тежат едва 30 % от детското тегло. Представете си как бихте се чувствали, ако трябваше да управлявате колело с тегло 40—50 килограма. А сега си представете дете на 2—3 години, да се опитва да балансира с колело, което тежи не по-малко от 10—15 килограма. Непосилна задача, нали?

След като изтъкнахме причините защо си струва да купите балансиращо колело, а не велосипед на малчуганите, ето и няколко препоръки при избора на триколка:

  1. Не купувайте модели, които са твърде големи и тежки за детето ви.
  2. Уверете се, че триколката е безопасна — някои модели имат остри ръбове, които могат да наранят детето. Или са толкова тежки, че в случай на инцидент, могат да нанесат сериозни поражения върху тялото му.
  3. Обърнете внимание на височината на облегалката — някои модели са с по-висока облегалка, за да може детето да стои изправено в тях. Уверете се, че облегалката е достатъчно комфортна и няма да убива на малчугана, докато си играе. Не забравяйте, че триколката може да се превърне в любима играчка на детето. По тази причина е най-добре то да се чувства комфортно в него.
  4. Регулираща се седалка. Добре е височината да може да се регулира, така че детето да може да я използва дори и като поотрасне.