За децата или най-доброто, или по-добре да не го купуваме. Това е мотото на много родители, дори когато става дума за детското столче за хранене. Да купите най-скъпия модел в магазина, обаче не означава, че сте избрали най-добрият. Затова ето какво трябва да знаете, когато избирате детско столче за хранене:

1.    Стабилна облегалка

Правилната стойка по време на хранене е също толкова важна, колкото тази, докато детето спи, стои изправено, или се учи да ходи. Затова и избирайте стол с удобна и стабилна облегалка, която да придържа главата и шията на детето, но също така да осигурява и опора на гърба. Същото се отнася и за седалката. Имайте предвид, че детските кости не са толкова твърди и здрави, поради което е важно как сядат и как се хранят децата. В противен случай са възможни деформации в гръбначния стълб или таза.

2.    Лесна поддръжка

Луксозните столчета за хранене с масички, специални възглавнички и колелца са красиви, но също така и не особено практични за поддържане. Затова е най-добре да изберете модел, който се поддържа лесно. Колелата са допълнително удобство, стига да не оставят неприятни следи по пода на кухнята или трапезарията. Добре е дюшекът да е с предпазен калъф, който да може да се пере и да съхне бързо.

Самото столче е най-добре да бъде или от дърво или от метал, тъй като пластмасата може да се окаже доста чуплива.

3.    Безопасност

Започвайки от материала, до каишките за обезопасяване, безопасността е на първо място. Ако се спрете на пластмасово столче, уверете се, че материалът е безопасен за здравето на децата. А също и достатъчно стабилен. Масичката за хранене често се откача и детето може да се нарани с нея. Проверете има ли опасност да се нарани детето и ако е необходимо отстранете масата, за да не се удари с нея.

Каишките трябва да са широки, удобни и стабилни. Да могат да се регулират и да не позволяват на детето да се изплъзне. В същото време не трябва да притискат тялото или да дразнят кожата му.

4.    Многофункционалност

Една от причините родителите да се колебаят за покупката на детски стол за хранене е, че след като детето порасне, то вече няма нужда от него. Но съществуват модели, които са с регулираща се височина, при което могат да се използват не само за хранене, но и за учене. Най-добре е да се спрете именно на такъв модел, който ще ви позволи да го употребявате поне няколко години. По-скъпите издържат до тийнейджърска възраст на детето, след което биват заменени от по-голям стол за учене.

5.    Тегло

Купувате ли детски стол, преценете внимателно до какво тегло може да издържи. Ако не обърнете внимание на тази подробност, може да се окаже, че сте купили аксесоар за детето, който то не може да използва, тъй като теглото му е твърде голямо. По принцип бебешките столчета за хранене са с товароносимост до 11 — 16 килограма. Други понасят до 46 килограма, но те са мултифункционални модели.

Кога да започнем да мислим за детско столче за хранене?

След шестия месец от раждането. До тогава децата обикновено се кърмят, учат се да седят и са безкрайно нестабилни. Затова и ако планирате подобна покупка, нека тя да бъде 6-7 месеца след раждането на бебето.