Funkykids.bg използва бисквитки, те ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им. Научете повече от нашите политики за поверителност и условия за ползване.

С деца на море - наръчник за безопасност

Публикувано от Funky Kids 2016-06-25 0 Коментара

Лято е, горещо е и искате да заведете детето си на ваканция край морето. Прекрасно решение, но свързано и с много опасности. Ако искате почивката ви да премине без проблеми и без да се налага да тичате до медицинския кабинет, ето няколко полезни идеи от какво да се пазите със старта на летния сезон:

Слънчеви изгаряния

Детската кожа е силно податлива на слънце, така че слънцезащитния крем с най-висок фактор, трябва да ви бъде пръв приятел. Добре е да къпете още децата в хладка вода, а ако случайно е изгоряло от слънцето, покрийте го със студен компрес и му дайте парацетамол.

А за да си спестите подобни неприятности, добро решение е да облечете детето в светла тениска и с шапка, като също така и да не му позволявате прекалено дълго на слънце. Особено в най-горещите часове.

Нашите предложения за летни детски дрешки:

  1. Летни комплекти за бебета: момичета, момчета;
  2. Летни комплекти за деца години: момичета, къси панталони момчета;

Топлинни удари

Както казахме, горещото време е особено опасно за кърмачета и малки деца. Топлинни удари - инсолация могат да засегнат децата при пътуване с кола, неподходящо облекло, или подобни. Ако детето е бледо, има студена кожа и учестено дишане, напълно е изтощено, неадекватно и отпаднало, добре е да го охладите незабавно–студени напитки, къпане, увиване в студен чаршаф. Само внимавайте разликата в температурите да не е повече от 5–10 градуса, тъй като това може да предизвика и шок в организма. След това веднага закарайте детето на лекар. А, за да избегнете това, просто дръжте децата на сянка и на прохладно в горещите часове от деня.

Ухапвания от насекоми

Ухапванията от насекоми са доста често срещани, особено през лятото. Комари, пчели, оси, други насекоми–детето е подложено на опасности от всякъде, а някои от тях могат да предизвикат и алергична реакция. Имайте под ръка задължително крем против ухапвания. А ако детето ви е ухапано от стършел или оса, имайте предвид, че е добре веднага да поставите студен компрес и да се обърнете незабавно към лекар. Следете и къде играят децата, за да не се натъкнат на някой кърлеж или змия.

Наранявания

Родните плажове не се славят с особена чистота и безопасност последните години, а тези, които са и неохраняеми, крият още повече рискове. Внимателно проверявайте пясъка, преди да пуснете детето си да тича по него, за да не се натъкне на някое стъкло от бутилка или консервна кутия. Също така се уверете, че край брега не плават медузи, тъй като могат да го опарят, а тези наранявания са особено опасни. Първа помощ при порязване включва дезинфекция на раната, а ако е по-сериозна–превързване с марля и среща с лекар. Пазете децата и от морски таралежи, ако плажувате на Бяло море. Любимо място им е крайбрежието — най-добре е да се отстранят иглите им от тялото със стерилна игла, а мястото на ужилване да се дезинфекцира, но е добре да потърсите лекарска помощ.

Летни вируси

Това вероятно е най-голямата опасност, която заплашва детето ви. Обикновено става въпрос за вирусна инфекция на гърлото или стомаха, съпроводена с диария, повръщане и други. Риск от менингит също има. Най-добре е да осигурите прием на много течности на детето си и да изключите от храната му всякакви колбаси, яйца и други тежки храни, които да му причинят неразположение. Не прекалявайте с плодовите сокове в тази ситуация, а давайте повече вода. Добре е да включите в менюто повече кисело мляко и овесени ядки. А ако повръщането продължи повече от един ден, задължително заведете детето на лекар.