Funkykids.bg използва бисквитки, те ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им. Научете повече от нашите политики за поверителност и условия за ползване.

За бебешкия сън - спален чувал или одеяло?

Публикувано от Funky Kids 2016-04-16 0 Коментара

Бебешкият сън е от огромно значение. За да се чувства удобно вашия малчуган по време на сън, материите, с които го завивате трябва да са меки, да позволяват на кожата да диша и в същото време да са достатъчно топли, за да го предпазват от студа през зимата. В този ред на мисли, модерните малки са изправени пред две сериозни предизвикателства — кое е по-подходящо за бебето — одеяло или бебешки спален чувал?

Обикновено и двата избора са удачни, а материите, от които се изработват одеялата за бебета и спалните чували са почти еднакви. И все пак–в кое от двете нашето бебе ще се чувства по-удобно и с кое ще се радва на по-здрав сън.

Нека разгледаме предимствата на спалния чували

Смята се, че бебешките спални чували могат да намалят риска от синдрома на внезапната детска смъртност (СВДС) като не причиняват прегряване. Освен това няма опасност детето да се заплете в одеялото, докато спи.

Бебешките спални чували са също така специално проектирани, за да спрат бебето да не се завие случайно през нощта, докато се върти по време на неспокоен сън. Също така гарантирано няма да причинят простуда, ако детето ви реши да се отвива през нощта, а и са достатъчно широки, за да не причинят прегряване.

Спалните чували запазват открити лицето и главата на бебето по време на сън, а също така го предпазват да не падне от леглото, ако започне твърде много да мърда. Освен това не му позволява да се обърне по корем по време на сън–нещо, което не е препоръчително за първите седмици от живота на новороденото.

Спалните чували могат да бъда изработени с размери подходящи за вашето бебе, така че да сте сигурни, че няма да пропадне надолу в чувала и да бъде покрито изцяло. Най-добре е обаче да не използвате спален чувал с качулка.

Спалните чували за бебета могат да бъдат снабдени с ръкави, или ципове, а за по-лесен достъп. При пътуване доста успешно можете да ги използвате вместо одеяла. Освен това, ако бебето ви не обича да бъде увивано, спокойно можете да изберете спален чувал, който ще му даде повече свобода.

Избор на детско одеяло

Бебешките одеяла са другият избор на родителите за първите дни на новороденото. Ако не харесвате спалните чували или просто предпочитате разнообразието, детските одеяла са добро решение. Можете да избирате между полиестер, вълна, памук, или хавлиени материи. В зависимост от това дали бебето е родено през зимата или лятото, изборът на одеяло не е без значение.

Имайте предвид, че детските одеяла имат редица предимства, особено за деца над шест месеца. Те се чувстват удобно с тях, някои се привързват към любимите си одеяла и отказват да спят без тях.

За детските одеяла е важно да се знае, че трябва да са от хипоалергенна материя, най-добре да са използвани органични бои при оцветяването им и да са от естествена материя, най-добре памук. Особено, ако ги ползвате за бебета. За по-големите деца подходящи са одеялата от полиестер, тъй като са топли, лесно се поддържат чисти и пазят от настинка. Освен това можете да сте сигурни, че детето ви няма да прегрее с тях.