Funkykids.bg използва бисквитки, те ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им. Научете повече от нашите политики за поверителност и условия за ползване.

Хиперактивност и намалено внимание при децата: А дали не е от фолиевата киселина?

Публикувано от Funky Kids 2018-07-04 0 Коментара

Хиперактивност, намалено внимание, проблеми с концентрацията? С тези трудности се борят все повече родители в последно време. И докато голяма част от тях търсят проблема в семейството, в начина на възпитаване на детето и дори в образователната система, истината се крие много по-назад във времето. А именно в правилното хранене и приема на различни вещества по време на самата бременност.

Фолиева киселина — ключов елемент при формиране на нервната система на детето

Отдавна е известно, че нивото на фолиева киселина по време на бременност е много важно за нормалното развитие на нервната система на бебето. И влияе не само върху физическото, но и върху менталното му здраве. Понякога обаче бъдещите майки нямат възможност или просто не спазват правилен хранителен режим, което води и до редица проблеми в бъдеще при децата. Бременността е период, в който майките трябва да бъдат не само абсолютно спокойни, но също така да се хранят възможно най-добре и най-правилно. А редовните тестове и изследвания гарантират, че бъдещите бебета получават всичко необходимо за развитието си. И ненавременното диагностициране на липсата на фолиева киселина в организма на майката, може да се окаже много опасно за формирането на бебешкия ембрион.

Научно изследване, публикувано в списание „Детска психология и психиатрия” твърди, че липсата на фолиева киселина по време на бременност е пряко свързана с липсата на внимание и повишена хиперактивност при децата между 7 и 9-годишна възраст.

Резултатите показват, че лошото хранене по време на бременност може да повлияе в дългосрочен план върху поведението на детето и физическото му здраве по-късно в живота.

Учените констатирали, че новородените, чийто майки не са приемали достатъчно фолиева киселина по време на бременност, имат по-малък размер на главата. Това може да означава по-слабо развитие на мозъка в пренаталния период, а от там да провокира и някои заболявания.

Повишения процент на детска смъртност също не трябва да се подминава с лека ръка.

При деца, чиито майки са приемали желязо и добавки от фолиева киселина по време на бременност, смъртността е драстично намалена. Това се вижда ясно и в чисто демографски и географски план. В страни, където дефицитът на желязо и анемията са често регистрирани заболявания, има по-висок процент на детска смъртност при новородените. Но с добавянето на желязо и фолиева киселина в храната или в менюто на майките, а след раждането и на децата, детската смъртност е намалена с 31%. Приемането на тези хранителни добавки намалява и рискът от преждевременно раждането на бебетата, а също и опасността да се родят с твърде малко тегло с 16%. Анемията сред майките по време на бременност пък бива намалена с 50%.

Препоръките на лекарите са, преди да започнете с опитите за деца, да се подложите на изследвания за анемия и дефицит на желязо и фолиева киселина. И едва след като подобрите показателите си, да правите опити да забременеете. Това ще помогне за нормалното развитие на ембриона и ще ви спести някои сериозни проблеми в бъдеще. Стриктното следене на състоянието на майката по време на цялата бременност, също ще помогне за по-лесно овладяване на възможните проблеми, които могат да възникнат и след раждането.