Затоплянето на времето буди не само пролетен ентусиазъм, но и големи планове за лятото. Независимо дали искате да ходите на море или не, обновяването на детския гардероб за сезона е задължително. Всеки родител трябва да обмисли добре с какви дрехи неговият син или дъщеря ще се чувства най-добре на открито.

За да изберете най-подходящите детски дрехи за лятото просто вземете предвид следните правила:


1. Естествени материали

Най-добре е да си давате парите за неща, които са направени от естествени материали. Материите от памук или лен нежно галят кожата, дават ѝ да диша, не провокират алергии и улесняват задачата на мама, която трябва да почисти следите от лудориите в пясъка или тревата. Разбира се, съвременната индустрия не може без синтетика. Тя е допустима, но в малки количества, които позволяват всяка детска дрешка да изглежда добре възможно най-дълго. Допустими са и изключения като банските костюми и спортните екипи. При тях е важно не само да са атрактивни и удобни, но и да изсъхват бързо.


2. Цветовете

В колорита на детските дрехи за лятото  се залата, естествено, на светлите нюанси; Цветове като черното привличат и задържат топлината, което, освен дискомфортно, е много опасно за здравето.

Бялото е прекрасна идея, макар поддръжката му да е сериозно изпитание за мама. Като цяло препоръката е да заложите на универсалните цветове, които ще изглеждат добре и за момиче, и за момче. Последните няколко години дизайнерите в света на детската мода са склонни на експерименти. Цветове като „пушена сьомга”  са част от гардероба на малките господа, а момичетата носят чудни роклички в нюанс „морско синьо” и сиво.

Каквото и да изберете, най-добре е да съгласувате избора си с детето. То отлично знае какво му харесва най-много. Съвместното пазаруване не само ще ви сближи, но и вие деликатно ще го научите да разпознава красотата в съчетание с качеството. Хубав пример  за това за моделите на Boboli – популярната испанска марка за бебешки и дрешки.

3. Свобода на движениятаИ новородените, и малките деца се нуждаят от лекота и свобода на движенията. Не купувайте стегнати дрехи с плътни шевове. Те са неудобни и създават усещане за страшен дискомфорт през лятната жега и могат да доведат дори до нарушено кръвообращение.

Красота, практичност, лекота и удобство – това са четирите неща, които трябва да търсите при поредното обновяване на гардероба с детски дрешки за лятото.

Бебешки летни дрешки


Навърши ли  1 година, за бебето настъпва времето на независимостта. Започва „Не”-периода с дребни бунтове като отказа да облече дрешките, които сте избрали за разходката или детската градина. Родителите трябва да подходят с деликатност към тези дребни жестове на себеутвърждаване като оставят на детето си право на избор в рамките на разумното.  Част от подкрепата им е и да изберат дрешки, които са леки и лесни за обличане.

За разходка предложете къси памучни панталонки, на които ластикът не е прекалено стегнат. Тениска или ризка с къс ръкав са чудесни и за плажа, и за детската площадка. Гледайте мястото за вратлето да е толкова широко, колкото да може лесно да се облече и свали.  Същото се отнася и за момиченцата, но при тях ансамбълът може да се допълни с клинче, ако не им допадат цялото богатство на малките роклички.

Бебетата и съвсем малките деца имат голяма свобода и на плажа. Чаровен бански костюм, панталонче или рокличка от фина тъкан, дори гащички над памперса – всичко е добре дошло за играта в пясъка или надуваемия басейн!

Ако денят е прохладен, допълнете с  тениска или плажно пончо, но в никакъв случай не тръгвайте без шапка.  Бейзболна, с широка периферия, от панама или плат – те пазят главичката от прегряване и всички следващи проблеми като дехидратиране, топлинен удар или главоболие.

Летни дрехи за детската градина


В детската градина обикновено има негласен „дрес код”, който изисква да спазвате основни правила за безопасност и практичност в детския гардероб. Те не се отменят и през лятото, когато малчуганите са по-малко и се организират сборни групи.

Когато купувате летни детски дрехи, които ще послужат много по-изгодно и разумно е да изберете няколко по-скъпи неща, отколкото много, но евтини. В образователните институции не е само вашето хлапе! Цялата група се отдава на весели игри в двора, учи се да се храни и рисува. Това са все вълнуващи занимания, които оставят труднозаличими от пералнята следи. Колкото и всеотдайни да са възпитателите, не може да очаквате да се погрижат веднага за коварното петно боя или зелена трева по дрешките.

Подходете разумно към „учебния” гардероб на детето си. Изберете красиви, но практични къси панталонки, тениски, леки чорапки. Задължителни са летните пижами и шапката, които по възможност трябва да са единствени в групата, за да се избегнат изгубването и объркването им.

Мама и аз


Още преди модната индустрия да започне да произвежда тоалетни-близнаци за  родители и деца, майките, които имаха интерес към дрехите, намираха начин да създадат подхождащи си ансамбли със същия визуален ефект. Сега е много по-лесно да откриете подобни дрехи на пазара и дори да създадете съчетания на базата на цветове или стил.

Много идейно е да се потърси общото в рисунъка и надписа на тениските. Най-просто е да го направите като се вдъхновите от морето и заложите на синьо и бяло, райе и моряшки мотиви!

Летни детски дрехи за парти


Официалните дрехи не са само за възрастните. Мини-абитуриентите в предучилищната, празнуващите рождени дни, гостите на сватби и всякакви по-важни събития заслужават елегантни дрехи, с които да осъзнаят и да отбележат събитието.

Тежките костюмчета не са добра идея за лятото, но момчетата могат да бъдат много елегантни в ризи с геометрични шарки или каре. Допълнете ги с тъмни панталонки, а ако държите на класиката може да добавите копринено елече и елегантна папийонка.

Момичета на всяка възраст обичат ефектните роклички.  Дължината им може да бъде къса или средна. Могат да са пищни или с по-лаконични украси. Пазарът е щедър на цветове и нюанси по отношение на роклите. Изборът ви просто трябва да бъде обвързан с тематиката на партито и това дали детето е гост или „виновникът” за сбирката .

Летни дрехи за подрастващи 


Сладките рокли и полички вече са неуместни, когато момиченцето навърши 11 години. Те още са деца, но много им се иска да се обличат, ако не като възрастни, то поне като любимите си MTV-звезди. Ученичките активно следват тенденциите и на принципа на подражанието се учат кое е актуално и кое – не достатъчно „готино”.

Не приемайте драматично крайностите в избора им! В тази възраст момичетата се търсят и се опитват да бъдат адекватни с времето и тенденциите. Някои болезнено не искат да се различават, други – държат да правят впечатление с неповторимостта си. Групи момичета или момчета могат да ви изумят с подозрително еднаквия си стил на обличане, други пък ще покажат бунта си с необичайни цветове, комбинации и декорация по дрехите си.Приемайте изборите им с усмивка и бъдете сигурни, че като всичко в модата и това ще се промени!