Да изберем детско столче за кола е почти толкова трудно, колкото да изберем семеен автомобил. То трябва да е удобно, лесно за пренасяне и най-вече - да осигурява сигурност на детето.

Но има един проблем - можем ли да бъдем сигурни, че продуктите, които се предлагат в магазина наистина ще предпазят детето ни? И как да изберем правилно столчето за кола, което да гарантира удобство, сигурност и безопасност.

Три са факторите, които отговарят на тези изисквания:

1.    Големина

На детето трябва да му е удобно. Когато купувате детска седалка не се водете от принципа - нищо, че е голяма, ще порасне. Купете модел, в който детето ще се побере и няма опасност да се плъзне надолу или да изпадне напред, тъй като му е много малка. Ако държите да купите по-голяма детска седалка, по-добре потърсете модел, който може да бъде регулиран на дължина и височина. Само така ще бъдете сигурни, че това е правилният модел и детето ще може да го използва по-дълго време.

2.    Безопасност

Това е най-важната особеност. Детската седалка трябва да може да се закрепва добре в колата, но също така лесно да бъде извадена и изнесена в случай на инцидент. Трябва да има предпазни колани, които да гарантират спокойствие на бебето по време на път. Също така височината и дължината е не трябва да са твърде големи, за да не се изплъзва бебето по време на път. Да не забравяме и за хигиената. Малко или много тези неща се замърсяват и е добре от време седалката да се пере. Добре е да я купите или с дунапренов дюшек с калъф, който лесно се пере или да закупите седалка, която е лесна за поддържане и допълнително да си осигурите този аксесоар. Най-добре е да се спрете на детско столче със сменящ се калъф, който ще ви осигури възможност да го поддържате чисто.

Прикрепването на детското столче в колата трябва също да бъде съобразено със спецификите на автомобила. Също така то трябва да може да се свали лесно. Облегалката трябва да служи за опора на детската шия и главата на бебето, а седалката да осигурява правилна стойка за гърба, кръста и краката.

3.    Многофункционалност

В този случай много е много по-добро. Мултифункционалните  детски столчета няма само да придържат децата седнали по време на път, но ще им осигурят и комфортен сън. Падащата облегалка позволява столчето да се превърне в удобно легло за вашето дете, а освен това той или тя ще може да спи по време на път, без притеснения. Освен това така ще може да регулирате ъгълът на сядане на детето и позицията му по време на пътуване. Допълнителната полза са безопасните колани, които имат за цел да го предпазят от падане и да му осигурят комфорт и сигурност.

Не купувайте най-евтините продукти на пазара, тъй като в пет от шест случая те се оказват дефектни или просто не достатъчно издръжливи. Ако се налага, платете повече, но осигурете комфорт и сигурност на детето по време на път. И се уверете, че самото дете се чувства удобно в седалката, преди да я вземете.